10 november 2020

Hoe veilig zijn jouw wachtwoorden?

Wachtwoorden, ze zijn vaak een bron van ergernis. En toch is het belangrijk om er wat langer bij stil te staan. Op één seconde kan een hacker een wachtwoord van 4 tekens kraken. Wij geven graag tips om jouw online accounts zo goed mogelijk te beveiligen.

Het is verleidelijk om 123456 als wachtwoord te kiezen, of azerty. En nog makkelijker wordt het als je hetzelfde wachtwoord instelt voor verschillende accounts. ‘Niet doen!’, waarschuwt het Centrum voor Cybersecurity België (CCB). Het maakt het voor cybercriminelen zo eenvoudig om toegang te krijgen tot je accounts.


Top 10 meest gebruikte wachtwoorden in België van 2015 tot 2020

(Bron: Scattered Secrets / vrtnews )

123456

azerty

12345678

12345

azertyuiop

wachtwoord

abc123

pokemon

azerty123

password


Tip: Wachtwoordkluis

Gebruik zeker voor je belangrijkste accounts, zoals e-mail en profielen op social media, lange en verschillende wachtwoorden. Een eenvoudig hulpmiddel om sterkte wachtwoorden te kiezen, te veranderen en te bewaren is een online wachtwoordkluis. De kluis zelf beveilig je met … een wachtwoord. Maar dat is dan ook het enige wachtwoord dat je nog moet onthouden.


Tweestapsverificatie

Nog beter dan het gebruik van een wachtwoord is je online account beveiligen met tweestapsverificatie (2FA), waarbij niet één maar twee factoren gevraagd worden om je als gebruiker te identificeren. Je voert bijvoorbeeld een wachtwoord in en krijgt een ‘responscode’ toegestuurd via sms. Of je identificeert jet met je vingerafdruk en een code. Wordt je wachtwoord dan gestolen, dan kan de hacker er niets mee doen. Schakel 2FA dus over in waar mogelijk. Veel platformen zoals mail of Facebook bieden dit al aan.


Meer over de campagne Safe on Web

Nog prangende vragen over veiligheid? Vraag raad aan een Security Expert


Recente blogberichten

Camera
16 juli 2018
Wat zegt de wet?
Lees meer
Oorzaken woningbrand
06 juli 2018
De 5 meest voorkomende oorzaken van woningbrand
Lees meer
08 juni 2018
Op vakantie? ontdek onze 6 tips voor een ‘no-tech’ inbraakveilig huis.
Lees meer

Woningbranden komen jammer genoeg vaker voor dan je denkt. Daarom bieden we iedereen een gratis rookmelder aan inclusief installatie.